Czy łatwo jest założyć sieć restauracji w Polsce?

Gdy chcemy coś zjeść na mieście bardzo często przychodzą nam na myśl znane restauracje i bary takie jak McDonald’s czy KFC. Pomimo, iż wiemy, że serwowane przez nich wyroby są niezdrowe to są smaczne, a to jest dla nas najważniejsze. Firmy te posiadają markę rozpoznawalną na całym świecie przez co bardzo łatwo jest im pozyskać klientów w nowym miejscu. Otwierając taki lokal w ramach franszyzy właściciel może liczyć na wielu klientów już o pierwszego dnia prowadzonej działalności. Jednak jeżeli ktoś chciałby otworzyć swoją własną sieć restauracji to bardzo ważne jest nie tylko posiadanie dobrego pomysłu, lecz także odpowiednia działalność promocyjna. Restauracja powinna oferować potrawy o unikalnym smaku, których konsument nie znajdzie w innym miejscu. Opracowane receptury oraz przepisy nie powinny bazować na składnikach gotowych, lecz powinny być wykonane od podstaw przez kucharza. Restauracje muszą mieć także oryginalny wystrój po którym będzie można je rozpoznać. Jeżeli właściciel posiada już dobrze prosperujący lokal ważne jest aby wybrał na kolejną restaurację lokalizację w której będzie mógł swobodnie zarządzać nowym obiektem. Stawianie pierwszych kroków w budowaniu takiego przedsięwzięcia jest bardzo trudne, gdyż bez podstaw zarządzania dużą firmą można popełnić wiele błędów. Warto zatrudnić menedżera który będzie się tym zajmował, a także zadba o budowanie marki. Nowo powstały lokal powinien być odpowiednio rozpromowany tak aby odniósł sukces również w nowym miejscu.

Z reguły warto w lokalnej gazecie lub telewizji umieścić informację o promocji dla pierwszych klientów, z pewnością znajdzie się wielu chętnych. Jeżeli przedsiębiorstwo zdecyduje się na jednoczesne otworzenie restauracji w kilku miastach warto zrobić kampanię promocyjną w ogólnopolskich mediach. Pozwoli to zredukować koszty, a także przyczyni się do rozpropagowania marki w innych regionach kraju które mogą zostać objęte w przyszłości działalnością inwestycyjną. Najważniejszym elementem każdej restauracji jest dobry kucharz, musimy zatem dokonać starannej selekcji kandydatów tak aby zagwarantować jednakowy smak jedzenia w każdym lokalu naszej sieci.

About the author /


Related Articles